Zurich: Fabrica pe roți (video)

O fabrică din Zurich a fost mutată dintr-un loc în altul, fără a fi deteriorată. Fabrica care are 80 de metri lungime și 12 metri lățime a fost deplasată cu 60 de metri de la locul ei inițial, scrie rtl.be.

Să muți o clădire cu 60 de metri fără ca aceasta să fie afectată, pare mai degrabă o nebunie. Nu și pentru pentru inginerii elvețieni. Aceștia au reușit să pună pe șine și să facă mobilă o uzină care cântărește peste 6200 de tone și să o miște cu nu mai mult de 5 metri pe oră. Clădirea este cu trei etaje și a fost construită din cărămidă, în urmă cu 123 de ani.

Este o relicvă a trecutului industrial al „Oerlikon”.  Acolo, în 1876, „Fabrica elveţiană de maşini-unelte Oerlikon”, bine-cunoscuta companie care a început să construiască masini-unelte, arme şi locomotive electrice. Imobilul trebuia demolat, pentru că acesta împiedica extindera liniilor ferate din Zurich.
Această operațiune este cel mai mare proiect de translocație. Fabrica veche a fost aproape distrusă, înainte de a fi cumpărată și salvată de noii proprietari. „Totul a fost perfect, iar clădirea nu a suferit nici un prejudiciu în urma acestei operațiuni.”, a declarat director de investiţii la SPS, Peter Lehmann.

Lucrările au început în vara trecută şi au costat 12,7 milioane de euro.

Sursa foto: laliberte.ch

,