Vremea rece terorizează Europa de Est

Cel puțin 60 de persoane au decedat ca urmare a înghețului cauzat de valul de frig ce s-a abătut asupra Europei Centrale și de Est. Temperaturile scăzute au forțat unele țări sa-și mobilizeze armatele și să înființeze adăposturi de urgență. Meteorologii au prognozat vreme rece până vineri.
Cel puțin 30 de persoane au decedat in Ucraina, majoritatea fiind lipsiți de adăpost. Decese au fost înregistrate, de asemenea, în Polonia, România dar și în Bulgaria.
Luni, temperaturile au scăzut sub -20 grade Celsius. Oficialii din domeniul Sănătății din Ucraina au declarat că în ultimile trei zile, peste 24000 de persoane s-au refugiat în 1590 de adăposturi. În acest timp, mai mult de 600 de persoane au solicitat tratament pentru degerări și hipotermie. Autoritățile îți planifică să înființeze peste 150 de centre, deoarece au fost prognozate ninsori abundente până miercuri.
Numărul deceselor a crescut și în Polonia, marți au fost înregistrate 21 de cazuri. Malgorzata Wozniak, Ministerul Afacerilor Interne al Poloniei, a declarat că unele persoane au murit ca urmare a intoxicării cu monoxid de carbon, de la sistemele de încălzire defectate, iar marea majoritate erau persoanele lipsite de locuință sau persoane în vârstă.
Polonia a avut o iarnă relativ ușoară, vinerea trecută temperaturile au coborât până la -26C. Meteorologii polonezi au anunțat ca temperaturile scăzute se vor menține pe parcursul săptămânii, noaptea înregistrându-se -30C.
Cel puțin 8 persoane au murit în România și altele 5 în Bulgaria. În Serbia poliția a declarat că condițiile de zăpadă au condiționat moartea a 3 persoane, iar altele 2 sunt date dispărute. Decese au fost înregistrate și în Lituania, Bostnia, Slovacea și Cehia.

,