Șomajul – o nouă amenințare pentru românii aflați la muncă în Italia

După ce casele le-au fost distruse de puternicul seism produs duminică dimineaţă, o nouă ameninţare planează asupra românilor aflaţi la muncă în Italia lor: şomajul.

O mare parte dintre fabricile din nordul ţării au fost grav avariate, iar patronii italieni s-au văzut nevoiţi să îşi închidă porţile. Mulţi oameni s-au trezit peste noapte şi fără locuinţă şi fără un loc de muncă.

Mii de sinistraţi dorm de 3 zile în corturile din pieţe. Amintirea seismului îi împiedică să se întoarcă acasă.

„Îmi aduc aminte de zgomotul care era. Îmi aduc aminte de toată lumea care era disperată pe străzi… care cum fugea… care cum dădea telefoane să întrebe de ceilalţi cum sunt, unde sunt. La 5 dimineaţa eram pe bordură şi vorbeam la telefon. Şi am auzit cum cădeau toate lucrurile în casă, în bloc. Nu mai ştiu, nici măcar nu am putut ca să plâng să mă mai liniştesc”, a povestit una dintre româncele care au avut de suferit de pe urma seismului.

Ina, o altă româncă, povesteşte la rândul ei: „Eram cu nepoţica, că am o nepoţică aici cu mine, de 1 an şi 8 luni. Eram în pat, am auzit o gălăgie foarte mare. Nu ştiam ce se întâmplă. M-am întors spre ea, am luat-o în braţe şi când voiam să… când am vrut să mă dau jos din pat nu am putut. Am stat cu faţa în braţe.

Cutremurul de duminică a făcut ca în nordul Italiei să apară peste noapte un nou cartier, un cartier de corturi. Aici, practic, sunt găzduiţi toţi cei care au rămas fără un acoperiş deasupra capului, aproape 5.000 de persoane.

„Eu nu ştiu când o să pot să intru în casă. Sau nu ştiu dacă o să pot să mai intru în casă. Nu ştiu. Şi mă gândesc că o să fie iar. Şi de la al treilea etaj ce fac? Fug pe scări sau sar de la balcon?”, spune o altă româncă.

Clădirile din zonă sunt foarte vechi, unele au fost construite în anii 1600. Majoritatea s-au prăbuşit în timpul cutremurului de duminică. Şi nu doar casele au fost distruse de seism, ci şi fabricile şi fermele. Iar asta înseamnă noi veşti proaste pentru români. Unii dintre ei au fost deja anunţaţi că nu mai au loc de muncă.

Cu o zi inainte de cutremur toată piaţa răsuna de muzică, oamenii veneau şi erau dornici să îşi cumpere diverse produse de la corturile care erau aici amplasate. Acum însă, după cutremur, şi-au transformat aceste corturi în casa lor.

Ca prin minune, o femeie de 83 de ani a reuşit să scape dintr-o casă care s-a prăbuşit în urma seismului. Femeia a simţit cutremurul şi, la vârsta ei, a reuşit să coboare scările şi să iasă afară la timp.

Potrivit RTV, aproximativ 5.000 de persoane au rămas fără un acoperiş deasupra capului. Practic, acestea nu mai au nici curajul să vadă ce s-a întâmplat cu locuinţa lor, nu au curajul să meargă şi să intre în casă în cazul în care acestea mai sunt în picioare. Îşi desfăşoară viaţa aici, cu copii, cu bătrâni, cu toţii… S-au împrietenit, au programul lor, încearcă să treacă peste ce s-a întâmplat. Dar nu pot să nu se gândească la ce se va întâmpla după ce cutremurul şi toate replicile vor trece.

Practic, oamenii aceştia au venit aici pentru a-şi face o noua viaţă, pentru a-şi crea un viitor, dar totul s-a năruit. În momentul de faţă, foarte mulţi dintre ei vor rămâne şi şomeri.