Scandal în Bulgaria: Ieri colaborator al poliţiei politice, azi mitropolit

 O comisie din Bulgaria a deschis arhivele serviciilor secrete şi a descoperit că majoritatea înalţilor demnitari ai Bisericii Ortodoxe au conlucrat cu poliţia politică comunistă. Aceeaşi comisie a publicat o listă cu numele a 11 dintre cei 15 mitropoliţi actuali ai Bisericii bulgare – toţi  foşti colaboratori ai departamentului  „lupta împotriva diversiunii ideologice”.

Dosarele secrete comuniste sunt deschise periodic încă din 2007 verificând apartenenţa la serviciile de spionaj şi contra-spionaj, civil şi militar a personalităţilor bulgare din domeniul politic, militar, diplomatic sau al presei. Dezvăluirile nu au efect legal asupra persoanelor citate, dar presupun o importantă consecinţă morală.

Noile informaţii cu privire la mitropoliţii bulgari au readus în vizorul opiniei publice concurenţa pentru succesiunea patriarhală din cadrul Bisericii.  Actualul patriarh – Maxim, este cel mai în vârstă lider al unei biserici ortodoxe din Europa. A fost numit în timpul regimului comunist  şi participa alături de demnitari ai partidului la ceremoniile oficiale. Cu toate acestea, patriarhul Maxim nu figurează pe listele agenţilorşi colaboratorilor serviciilor secrete.

Imaginea Bisericii Ortodoxe, la care aderă peste 80% dintre bulgari, a fost greu pătată în urma  acestor descoperiri şocante.

Sursa: impact.md cu referire la realitatea.net.