Rezultatele alegerilor în Franța: Francois Hollande a câştigat primul tur

Foto: REGIS DUVIGNAU / REUTERS

Candidatul socialist la alegerile prezidențiale desfășurate în Franța, Francois Hollande a câştigat primul tur cu 28,56 la sută, în faţa preşedintelui în exerciţiu Nicolas Sarkozy, care a obţinut 27,07 la sută, potrivit rezultatelor aproape definitive ale Ministerului de Interne.

Potrivit acestor rezultate, care se referă la aproape 99 la sută din corpul electoral, candidata extremei-dreapta (Frontul Naţional) Marine Le Pen s-a clasat pe locul al treilea, cu 18,12 la sută, urmată de reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, cu 11,1 procente şi centristul Francois Bayrou cu 9,11 procente.

Potrivit mai multor sondaje realizate în cursul serii, Hollande ar câştiga prezidenţialele în turul doi de la 6 mai cu 53-56 la sută din voturi, în faţa preşedintelui în exerciţiu.

Potrivit mediafax, Nicolas Sarkozy şi-a declarat încrederea, propunând să fie organiyate „trei dezbateri” cu rivalul său până la turul al doilea, „pe probleme economice şi sociale, de societate şi chestiuni internaţionale”. Francois Hollande a refuzat însă imediat, precizând că nu vrea decât o singură dezbatere, aşa cum este tradiţia în Franţa.

„Sunt încrezător”, a declarat și Francois Hollande după închiderea urnelor, declarându-se „candidatul unificării” şi „cel mai bine plasat pentru a deveni următorul preşedinte al Republicii”. „Niciodată Frontul Naţional nu a mai atins un asemenea nivel”, a recunoscut el.

,