Referendum-ul din Croația va decide aderarea țării la UE

Croaţii au început să voteze duminică în cadrul referendumului privind aderarea ţării lor la Uniunea Europeană, un „obiectiv crucial” pentru această tânără republică, la 20 de ani după recunoaşterea de către comunitatea internaţională a independenţei sale faţă de fosta Iugoslavie.

Susţinătorii aderării, care au nevoie de o majoritate simplă pentru a se impune, ar urma să câştige cu 55-60 la sută din voturi. Opozanţii ar avea cam 30 la sută, potrivit ultimelor sondaje.

Alegătorii ar urma să aprobe aderarea la UE în pofida reticenţelor alimentate de criza din zona euro, permiţând astfel ţării lor să devină în 2013 cel de-al 28-lea stat membru al blocului comunitar.

„Veţi lua una dintre cele mai importante decizii din istoria Croaţiei”, a declarat vineri preşedintele Ivo Josipovici, un fervent apărător al integrării.

Biserica Catolică, deosebit de influentă în această ţară cu 4,2 milioane de locuitori, şi Parlamentul s-au alăturat susţinătorilor.

Croaţia a intrat în NATO în 2009 și urmează să devină cel de al 28-lea membru al Uniunii Europene, pe 1 iulie 2013. Dacă alegătorii vor vota în favoarea aderării, Croaţia va aștepta mai întâi ca Tratatul de Aderare să fie ratificat de toate cele 27 de state membre ale Uniunii.

Croaţia, fostă republică iugoslavă, şi-a proclamat independenţa în 1991, demers urmat de un război de 4 ani cu rebelii sârbi. Ţara a început adevărata sa tranziţie democratică, abia la începutul anilor 2000, având ca obiectiv strategic aderarea la Uniunea Europeană.

,