Presa Internațională acordă atenție protestelor din România intrate deja în a patra zi

Protestele din ultimele zile ce au avut loc în întreaga țară au ajuns în paginile din presa internațională. Jurnaliștii străini notează că protestele au continuat duminică în mai multe oraşe din România, inclusiv la Bucureşti, unde au degenerat în violenţe sporadice, manifestanţii cerând demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu, pe fondul stării de nemulţumire faţă de măsurile de austeritate.

Protestele sunt cele mai grave de când președintele Traian Băsescu a venit la putere în 2004, a mai scris AP, amintind că acestea au început timid, joi, din cauza reformei în sănătate, dar și că șeful statului a cerut retragerea Legii Sănătății, vineri, moment cand protestele au luat amploare.

Associated Press amintește că protestele sunt îndreptate în special către președinte, despre care spune că la un moment dat era popular, că oferea interviuri în supermarket și că a fost filmat în restaurant dansând cu soția.
„Confruntări în cursul unui nou miting de protest la Bucureşti”, titrează Agenţia France-Presse: „Incidente violente au izbucnit duminică seara, la Bucureşti, între protestatari şi forţele de ordine, în cursul unui nou miting împotriva preşedintelui Traian Băsescu, considerat vinovat pentru scăderea nivelului de trai”.
„Circa 1.000 de persoane protestau paşnic de cinci ore în Piaţa Universităţii din Bucureşti când circa 100 de tineri, majoritatea având cagule, au început să arunce cu bucăţi din pavaj, cu petarde şi fumigene spre jandarmi”, precizează AFP, reamintind că zeci de persoane au fost rănite în cursul protestelor de sâmbătă seară.
„Protestele din România au intrat în a patra zi”, relatează postul de televiziune arab Al-Jazeera: „Mii de persoane s-au adunat, duminică, în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării în a patra zi de proteste. Manifestaţiile au izbucnit din cauza unui controversat proiect pentru reformarea sistemului medical, extinzându-se pe fondul stării de nemulţumire faţă de măsurile de austeritate adoptate de Guvernul de la Bucureşti. Poliţia a utilizat gaze lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor”.
„Protestele au continuat în oraşele din România, pe fondul nemulţumirii profunde faţă de măsurile de austeritate şi faţă de politicile Executivului”, scrie MSNBC, notând că acestea sunt cele mai importante demonstraţii de la venirea la putere a preşedintelui Traian Băsescu, în 2004.
„Protestele se extind în România”, scrie și agenţia de presă rusă Itar-Tass.
„Proteste antiguvernamentale au avut loc duminică la Bucureşti şi în alte oraşe din România, manifestanţii cerând inclusiv demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu, care aplică măsuri de austeritate”.
Publicația citată mai sus a scris că oamenii strigau „Jos Băsescu”, „Stop hoției” și „Ne-ai mințit, ne-ai jefuit”. Morning Star a amintit că românii fluturau steagul romănesc cu „centrul smuls”, amintind de Revolutia din 1989.