Letonii au votat împotriva limbii ruse ca a doua limbă oficială

Potrivit Comisiei Electorale Centrale a Republicii Letonia, 74,8% (821,722) dintre alegători au votat contra introducerii limbii ruse ca a doua limbă oficială, în timp ce 24,88% (273,347) au pledat pentru. Totodată 0,32% (3524) de buletine au fost declarate nevalabile.
După procesarea a 97,8% din buletine de vot, majoritatea cetățenilor Letoniei s-au pronunțat contra introducerii limbii ruse ca a doua limbă oficială. Conform rezultatelor preliminare ale referendumului constituțional care a avut loc ieri în Letonia, contra introduceri limbii ruse ca a doua limbă de stat au votat 74,79% din cetăţenii care au participat la referendum, în timp ce 24,89% s-au pronunțat pentru.

Rata de participare la referendum a constituit 69,23% (1 069 759 de oameni). În Daugavpils, unde locuiește cea mai mare comunitate rusă din Letonia, amendamentul constituţional a fost susținut de 85,18% din alegători, în timp ce contra acestuia au optat doar 14,39%.

“Este o problemă de identitate naţională, ceea ce explică de ce majoritatea oamenilor nu au considerat referendumul ca fiind un simplu joc politic şi au participat atât de masiv”, a declarat pentru AFP, Ivars Ijabs, analist politic la Universitatea din Riga.

În capitala țării, Riga, contra introduceri limbii ruse ca a doua limbă oficială au votat 62,11%, iar pentru – 37,47%.Potrivit Constituției Letoniei, pentru ca limba rusă să fi devenit a doua oficială era necesar ca în susținerea amendamentului să voteze cel puțin 771,893 de cetăţeni – peste 50% de persoane cu drept de vot. Pragul minim de participare la referendum nu există.

Ieri, 18 februarie în Letonia a avut loc un referendum cu privire la introducerea limbii ruse ca a doua limbă oficială. Întrebarea a fost formulată în felul următor: „Susţineți adoptarea proiectului de lege „Amendamente la Constituţia Republicii Letonia”, care prevede oferirea limbii ruse statutului celei de-a doua limbă de stat?”. Opţiuni posibile pentru răspuns au fost „Pro” şi „Contra”.

În fosta republică sovietică s-a desfăşurat astăzi un referendum în acest sens. Analiştii politici consideră că rezultatul plebiscitului va fi unul negativ.
În Letonia, minoritatea rusofonă reprezintă aproximativ o treime din cele 2 milioane de locuitori. Pentru etnicii ruşi, referendumul reprezintă un protest împotriva excluderii lor din viaţa politică a Letoniei.

Mulţi letoni văd acest referendum de ca pe o încercare a Kremlinului de a slăbi suveranitatea ţării şi de a împinge micul stat baltic spre sfera de influenţă a Rusiei.

,