La mulţi ani ROMÂNIA!

Conform Constituţiei din 1990, 1 decembrie este Ziua Națională a României, dar pentru mulţi este Ziua Tuturor Românilor.

La 1 decembrie 1918, Adunarea Națională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegați, și sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colțurile Ardealului și Banatului, a adoptat o Rezoluțiune care consfințește unirea tuturor românilor din Transilvania și întreg Banatul (cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre) cu România.

Ziua de 1 decembrie 1918 marchează bilanțul luptei românilor pentru întregire statală, care vine să încununeze precedentele acțiuni ale fraților din Basarabia (27 martie 1918) și Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918). Poporul român a valorificat conjunctura internațională creată în urma Primului Război Mondial și a știut să se afirme în contextul mișcării de eliberare a popoarelor și al victoriei principiului naționalităților în Europa.

Legea Unirii a fost ratificată prin Decretul-Lege No. 3631 din 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand I și votată de Adunarea Deputaților în ședința din 29 decembrie 1919, în unanimitate.
La 1 decembrie 1918 Marea Adunare de la Alba Iulia a hotărât Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului la Regatul Român. Această decizie a fost făcută publică prin Declarația de la Alba Iulia.

Cei 93 de ani de la Marea Unire sunt sărbătoriți de organizaţiile de tineri români de peste tot la  Alba-Iulia, Chişinău, Bucureşti, Iaşi şi în majoritatea oraşelor locuite de romăni.

La Iaşi se organizează un flash-mob în Piața Unirii care constă dintr-un tricolor mare din oameni și o activitate de dăruire a panglicii TRICOLOR.  Alături de membrii ATRAG ( Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor) şi ATB Iaşi ( Asociaţia Tinerilor Basarabeni), în cadrul acțiunilor de 1 Decembrie vor mai participa Organizația Studenților la Studii Europene Iași (O.S.S.E.I.), Asociația Studenților Francofoni Iași (ASFI), Asociația Studenților Europeni Iași (AEGEE), Board of European Students of Technology(BEST). Acţiunea va fi încheiată cu un vin fiert pentru o atmosferă mai placută.

La Alba-Iulia, Capitala Marii Uniri,  sunt aşteptaţi toţi românii la obeliscul Horia, Cloşca şi Crişan.

La Chişinău grupurile Spirit Românesc, Deşteptarea și Faptă nu Vorbă, membre componente ale Platformei Civice Acţiunea 2012, vor organiza o manifestație cu ocazia zilei de 1 decembrie, Ziua Națională a României, de la ora 16.00, având ca punct de plecare scuarul Academiei de Știință a Moldovei.

Sărbătoarea va avea forma unui marș pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt până la ambasada României de pe strada București, numărul 66/1, unde e pregătit un moment de imagine: jurământ rostit față de Patrie, urmat de intonarea imnului Deșteaptă-te Române.

După manifestație, doritorii pot merge în concertul de lansare a Radio România Chișinău din Piața Marii Adunări Naționale (cu începere de la ora 18.00) unde vor cânta trupe şi solişti din Republica Moldova şi din România: Busuioc moldovenesc şi Laura Lavric, Noroc, Gândul mâţei, FurioSnails, Big Band-ul Radio împreună cu Ozana Barabancea şi Berti Barbera, Taxi, Direcţia 5.

,