Kim Jong-un este noul lider suprem al Coreii de Nord

Kim Jong-un este al treilea copil al lui Kim Jong-il și a fost numit de către instituțiile politice din Coreea de Nord drept noul conducător al revoluției. Din septembrie 2010 este declarat general cu patru stele precum și vicepreședinte al Comisiei Militare Centrale a Partidului Muncitorilor.
Noul lider nord-coreean Kim Jong-un a preluat pe 8 octombrie „comanda supremă” a armatei, a anunţat sâmbătă agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, citată de AFP.
Kim Jong-Un, desemnat luni drept noul lider al Coreei de Nord după moartea tatălui său, era numit până acum drept „marele succesor” şi „marele tovarăş”.
Ieri, 30 decembrie, acesta a fost proclamat “lider suprem al partidului, statului și al armatei nord-coreene”, fiind omagiat de președintele parlamentului de la Phenian. Oficiosul regimului Stalinist din Phenian, Rodong Sinmun, a declarat: “Îl promovăm pe tovarășul Kim Jong-un la rangul de comandant suprem și realizăm revoluția”.
Acest eveniment a avut loc la o zi după procesiunea funerară a lui Kim Jong-il, regimul nord-coreean recurgând la un amestec de muzică sobră, discursuri elogioase, salve de tun și sunet de sirene pentru a-l omagia pe fostul conducător.
Procesul de tranziție la conducerea țării s-a petrecut pașnic, oficialii nord-coreeni îl ridicau în slăvi atât pe Kim Jong-un, cât și pe tatăl acestuia. Kim Young-nam, președintele parlamentului nord-coreean, a declarat că: “Kim Jong-un este liderul suprem care a moştenit de la tatăl său credinţa, curajul, vitejia, aptitudinile de lider”.
Kim Jong-un nu a vorbit deloc la ceremonie, s-a mărginit să asculte și să privească impasibil de la balcon, intreaga activitate.
Primii paşi ai moştenitorului, în vârstă de până al 30 de ani şi neexperimentat, sunt urmăriţi cu atenţie. Dotată cu arma nucleară, Coreea de Nord reprezintă o miză importantă pentru diplomaţia regională a Chinei, singurul său aliat, şi a Statelor Unite.