Joachim Gauck – președinte al Germaniei

Fostul pastor originar din RDG Joachim Gauck a fost ales, duminică, preşedinte al Germaniei. În vârstă de 72 de ani, independent politic, Gauck a obţinut 991 de voturi din cele 1.232 exprimate în cadrul Adunării Federale desemnate să aleagă preşedintele, o funcţie mai mult onorifică.

Joachim Gauck a candidat și în 2010. Gauck este un personaj foarte respectat datorită activității sale. Recunoscut pentru activitatea pentru apărarea drepturilor și libertăților personale în perioada de sfârșit a dictaturii comuniste est-germane, Gauck a prezidat timp de zece ani organismul desemnat să gestioneze numeroase dosare ale STASI, poliția politică a RDG, după căderea Zidului Berllinului.

Noul președinte a fost desemnat de un corp electoral de 1.240 de persoane, format din 620 de deputați și un număr egal de reprezentanți ai landurilor. Adunarea Federala și-a început lucrările la ora 12:00 (13:00 ora României). Scrutinul a avut loc la Reichstag, în sediile Bundestag (Camera Deputatilor), și a început în jurul orei 12:15.

Gauck a fost cotat cu șanse maxime de câștig pentru că toate partidele reprezentate în Bundestag, cu excepția stângii radicale Die Linke, au convenit asupra numelui său.

Stânga radicală și-a anunțat susținerea față de Beate Klarsfeld, în vârstă de 73 de ani, cunoscută pentru lupta împotriva nazismului.

Acest scrutin prezidenţial anticipat a fost necesar după demisia, la 17 februarie, a conservatorului Christian Wulff, suspectat de corupţie, un caz care a generat scandal în Germania.

Potrvit reglementărilor, sunt prevăzute maxim trei tururi de scrutin. Un candidat este ales atunci când obține majoritatea absolută. Excepție face cel de-al treilea tur de scrutin, unde este necesară doar majoritatea simplă.

Mandatul prezidențial în Germania este de cinci ani. Președintele ocupă o funcție în special onorifică, dar el poate fi o autoritate morală.

Sursa: impact.md cu referire la hotnews
Sursa foto: Agerpres/AP

,