Ipoteză:Yasser Arafat ar fi fost otrăvit cu poloniu

Liderul palestinian Yasser Arafat, care a murit în 2004, a fost otrăvit cu o substanță radioactivă și anume cu poloniu.  Acestea au fost rezultatele testelor efectuate într-un laborator din Elveţia citate într-un documentar difuzat de Al-Jazeera marţi, scrie rtl.be.

Analizele au fost efectuate după probe biologice prelevate de la lucrurile personale ale liderului palestinian, donate de văduva decedatului, Suha. François Bochud, directorul „Insitute for Radiation Physics” din Lausanne a declarat „Concluzia este că am găsit o cantitate semnificativă în aceste probe”, a spus el în documentar, realizat după nouă luni de investigaţie.

Moarte enigmatică

Cu poloniu a fost otrăvit și fostul spion rus Alexander Livtenko, care a murit în 2006 în Londra. Arafat s-a îmbolnăvit la reședința sa, în Ramallah, Cisiordania, asediată de armata israeliană. Moartea lui a rămas un mister, nici cei peste 50 de medici care l-au consultat, nu au specificat motivul exact motivul morții lui.

Arafat ar putea fi exhumat

Palestinieni au acuzat Israelul că l-au otrăvit. Pentru a confirma teza unui deces din cauza otrăvirii cu poloniu, rămăşiţele lui Yasser Arafat ar trebui exhumate şi analizate, a declarat François Bochud la adresa soției lui Arafat, Suha Arafat. „Dacă ea vrea cu adevărat să ştie ce să întâmplat cu soţul ei, trebuie de găsi o probă (…), iar poba se poate găsi doar prin deshumarea cadavrului”.

Yasser Arafat , zis și Abu Amar, pe numele său adevărat Muhamed Abdel Rauf Arafat al-Qudwa al-Husseini, a fost un lider palestinian.