FMI avertizeză: prețuri șocante la petrolul Iranian

Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat o eventuală creștere a prețului la petrol cu 20-30%, în cazul în care exporturile iraniene sunt perturbate. FMI a anunțat că în cazul în care Occidentul impune sancțiuni financiare asupra Iranului, aceasta ar condiționa o gravă blocadă de petrol, care ar șoca piața mondială.
Iranul exportă 5% din totalurile de petrol. Mai mult decât atât, în cazul în care înaintează amenințarea blocării strâmtorii Hormuz, pentru exportul de petrol, aceasta ar deveni o problemă foarte gravă.
Aproximativ 40% din exporturile de petrol- inclusiv din Irak, Kuwait și Arabia Saudită sunt exportate prin această strâmtoare. Țările Occidentale au fost amenințate cu pedeapsa, în cazul în care Iranul nu își oprește programul său nuclear, pe care la moment îl menține.
FMI a avertizat că influența asupra prețurilor la petrol va fi accentuată de constrângerea actuală a aprovizionării cu petrol. Prețurile sunt instabile datorită tensiunilor crescânde dintre Iran pe de o parte, și SUA, Europa și Israel, pe de altă parte, conform estimărilor FMI.
Depozitele de petrol în țările importatoare sunt mult mai mici decât de obicei, în timp ce țările care exportau cantități excesive de petrol, au limitat ofertele.
Iranul este al cincilea producător mondial de petrol, extrăgând zilnic 3,5 milioane de barili. Alți membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), au rezerve de aproximativ 3,8 milioane de barili, pregătiți pentru orice eventualitate. Cu toate acestea, în cazul declanșării unei blocade de petrol, din partea Iranului, aprovizionarea cu petrol din țările OPEC ar fi imposibilă.

,