Catastrofa nucleară de la Cernobîl – 26 de ani de tăcere

Astăzi se implinesc 26 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl, Ucraina. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.
Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost un accident major în Centrala Atomoelectrică Cernobîl, pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23 noaptea, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au raportat situația persoanelor expuse sau afectate de radiații, ca fiind predispuși la îmbolnăvirea de cancer.

Preşedintele Ucrainei, Victor Ianukovici,  a declarat recent că astăzi vor începe lucrări de construire pentru un nou sarcofag la centrala nucleară. Acesta va costa 935 de milioane de euro. Cea mai mare parte a sumei a fost colectată prin donaţii în cadrul unei reuniuni la nivel mondial, iar Ucraina a contribuit cu 6% din total.

Instalația va fi creată din metal, cu înălțimea de 105 metri și lungimea de 260 metri care va acoperi reactorul. Se estimează că lucrările vor fi gata în anul 2015.

După explozie, reactorul a fost acoperit cu beton care a început să se degradeze, creând astfel pericolul scurgerilor de substanțe reactive.

Specialiştii estimează ca vor trece în jur de 900 de ani până când elementele radioactive vor fi eliminate din mediu.

,