Belgia a coborât drapelul în bernă

Guvernul Belgiei a decretat ziua de 16 martie, zi de doliu naţional. La ora locală 11, toţi belgienii au fost invitaţi să pătreze un minut de reculegere în memoria celor 28 de victime ale accidentului de marţi seara produs în Elveţia.

La ora 11.01 bisericile şi catredralele din ţară au bătut clopotele preţ de câteva minute.
Uniunea Internaţională a Ciclişilor a acceptat ca reprezentanţii Belgiei prezenţi mâine la cursa Milano-Sanremo, să poarte banderole negre în semn de doliu. Tot la acest sfârşit de săptămână va fi păstrat un minut de reculegere la începutul tuturor competiţiilor de ciclism de pe drumurile Belgiei.
Timp de două zile, drapelul naţional de pe mai multe insituţii publice va fi coborât în bernă. Numeroase cărţi de condoleanţe au fost dechise în mai multe primării din ţară.
În faţa şcolii din Lommel au fost depuse sute de flori şi lumănări, deasemnea copii au adus desene, jucării de pluş şi au legat de gardul şcolii mai multe baloane albe.
Poliţia a primit numeroase plângeri în ceea ce priveşte comportamentul abuziv al presei internaţionale, care este prezentă peste tot împrejurul şcolii Sint-Lambertus din Heverlee. Dacă situaţia nu se va ameliora vor fi luate măsuri suplimentare pentru a ţine la distanţă mass-media. Premierul belgian,Elio Di Rupo, a cerut insitent atât presei naţionale dar internaţionale să respecte viaţa privată a familiilor victimelor.

În Belgia nu a mai fost decretat doliu naţional din anul 1993, anul morţii Regelui Baoudouin.
Amintim că marţi seara, un autobus care transporta 54 de persoane, majoritatea din ei fiind elevi şi provenind de la doua şcoli din Belgia, Heverlee (provincia Brabant) si Lommel (provincia Limbourg), s-a izbit frontal de peretele unui tunel rutier în apropiere de Sierre(Elveţia). În urma acestei coleziuni au decedat 28 de persoane dintre care 22 de copii. Cauzele accidentului sunt încă necunoscute.

Sursa: impact.md cu referire la metroclub.be

foto: metroclub.be

,