Anexarea forțată a Basarabiei la Imperiul Rus, comemorată la Paris

Membrii și simpatizanții ai Partidului Liberal (Clubul Liberal Franța) de la Paris, au comemorat sâmbătă, 19 mai, împlinirea a 200 de ani de la raptul Basarabiei și anexarea sa forțată la Imperiul Rus (16/28 mai 1812).

Participanții la mitingul de doliu ce s-a desfășurat în preajma monumentului marelui poet român Mihai Eminescu de la Paris au subliniat faptul că tragicul eveniment de la 1812 a fost rezultatul unor reglări de conturi între două imperii odioase – cel otoman și cel rus. Consecințele acelui rapt mai sunt simțite și astăzi, când pe teritoriul Republicii Moldova sunt staționate ilegal forțe militare ale Federației Ruse.

În aceste condiții, nu poate fi vorba despre libertatea și independența Republicii Moldova – aceste circumstanțe fiind contrare normelor de drept internațional. Persoanele care au participat la miting, reprezentând comunitățile de români originari de pe ambele maluri ale Prutului, au ținut să menționeze faptul că la 1812 nici imperiul otoman nu avea dreptul „să cedeze” un teritoriu care nu-i aparținea, nici imperiul rus „să accepte” și să integreze cu forța în „spațiul său cultural și religios” un teritoriu rupt din ființa națională a principatelor românești.

La sfârșitul manifestației, a fost dată citirii versiunea în limba franceză a Scrisorii deschise adresate de către Organizația de Tineret a Partidului Liberal președintelui Federației Ruse Vladimir Puțin, în care se cere în mod clar și răspicat retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul independent și suveran al Republicii Moldova. Această Scrisoare va fi expediată Ambasadei Federației Ruse în Republica Franceză. Membrii Cluburilor Liberale locale din Strasbourg și din Sudul Franței vor expedia aceeași Scrisoare consulatelor rusești din Strasbourg și din Marseille.

Potrivit union, manifestația s-a încheiat prin păstrarea unui minut de reculegere în memoria milioanelor de români – victime ale ocupațiilor suferite de către poporul nostru de-a lungul vremurilor, în special în ultimele câteva decenii în urma regimului comunist sovietic. Mitingul a fost autorizat de către autoritățile franceze.