Alegeri prezidenţiale în Finlanda: Sauli Niinisto este candidatul favorit

În Finlanda, secţiile de vot s-au deschis astăzi, 22 ianuarie, la ora 7.00 GMT, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, al căror favorit este candidatul conservator şi proeuropean Sauli Niinisto, care a făcut campanie apărând rolul ţării în UE şi zona euro.
Circa 4,4 milioane de finlandezi sunt chemaţi la urne, dar peste 1,3 milioane au votat în avans, lăsând să se întrevadă o rată de participare importantă. Secţiile de vot urmează să se închidă la ora 18.00 GMT, iar rezultatele sunt aşteptate în cursul serii.
Deşi nu face parte dintre competenţele preşedintelui, politica europeană a dominat campania şi, potrivit sondajelor, finlandezii par înclinaţi să susţină candidaţii proeuropeni. Niinisto, membru al Coaliţiei Naţionale a premierului Jyrki Katainen, este marele favorit al scrutinului, chiar dacă popularitatea sa a scăzut net în ultimele zile.
Cu 32 la sută din intenţiile de vot vineri – faţă de 51 la sută în decembrie – el îl devansează pe candidatul ecologist favorabil UE, Pekka Haavisto (13 procente). Ei se clasează în faţa celorlalţi candidaţi cu şanse care au făcut însă campanie împotriva UE: Paavo Vayrynen (11 la sută), care reprezintă Partidul de Centru, şi naţionalistul Timo Soini (6 procente), liderul Partidului Finlandezilor (fost Adevăraţii Finlandezi).
S-a decis că dacă nici un candidat nu depăşeşte 50 la sută duminică, al doilea tur de scrutin este prevăzut la 5 februarie pentru a-l desemna pe succesorul preşedintei social-democrate Tarja Halonen, foarte populară, care îşi încheie cele două mandate succesive de şase ani.