Wrestling-ul cu cămile – Campionat celebru în Turcia

Orașul turc Selcuk a găzduit și în acest an turneul anual al luptelor de cămile, un “sport” tradițional în multe țări din Orientul musulman.
Nu toate țările pot găzdui Jocurile Olimpice sau Cupa Mondială de Fotbal, însă pot cu ușurinșă organiza festivaluri și campionate dintre cele mai ciudate. Unele campionate au reușit deja să fie o tradiție, iar aceste jocuri au ajuns a fi extrem de căutate.
De exemplu, finlandezii au deja tradiție cu celebrul Campionat mondial de cărat nevasta în spate. Au ajuns la ediția cu numarul 17 și au tot mai mulți concurenți în fiecare an. Este una dintre cele mai ”gustate” competiții din lume și atrage mii de spectatori.

Turcia găzduiește anual Campionatul de wrestling pentru cămile. Animalele se lovesc până când una cade sau o ia la fugă de frică.

Campionatul din 2012 a reunit nu mai puțin de 200 de cămile luptătoare. Pentru meciuri sunt selectate doar specimenele cele mai rezistente, având greutate de circa o tonă. La ediția din acest an au participat mii de turiști din întreaga lume. Premiile acordate proprietarilor cămilelor ieșite învingătoare constau din covoare scumpe lucrate manual.
Lupta cămilelor este o foarte veche tradiție în Turcia. Campionatele de acest fel au fost intrezise o perioadă în această țară, competițiile fiind reluate în anii ’80, datorită schimbării politicii autorităților turcești. În Turcia există circa 1.200 de camile Tulu, crescute special pentru competiții.
Camilele luptătoare – Tulu unt instigate să lupte după ce prin fața acestora este plimbată o femelă aflată în călduri.
O camilă poate câștiga un meci în trei moduri: prin retragerea cămilei adversar, dacă aceasta rage sau dacă este aruncată la pământ. Proprietarul unui Tulu poate opri lupta, recunoscându-se astfel învins, dacă aruncă o funie în ringul de luptă. Un campionat de lupte este inaugurat, de obicei, de un marș al cămilelor în ținută de paradă, urmate de un grup de muzicanți.