Mikey Mouse împlinește 81 de ani

După 81 de ani Mikey Mouse nu este doar un simplu personaj de desene animate, ci simbolul copilăriei și al lumii fantastice pentru o lume întreagă.

Povestea lui începe tocmai din 1928, când regretabilul Walt Disney i-a cerut colaboratorului său Ub Iwerks să vină cu câteva idei noi de personaje. Șoarecele pe care Disney îl avea acasă și o poză de-a lui pe care un alt desenator schițase câțiva șoricei l-au inspirat pe Ub Iwerks să îl creeze pe șoarecele umanizat.

Walt Disney a spus mai târziu că ideea unui soarece era perfectă pentru că avea ceva din Charlie Chaplin, fiind un tip micut și întelept care se chinuie să facă ceva bine.
Numele original al lui Mikei a fost Mortiner Mouse, dar Walt Disney a fost convins de soția lui să îl schimbe într-unul mai pompos.

Ziua lui de naștere este sarbătorită de compania Disney la 18 noiembrie, chiar dacă apăruse într-un alt desen animat cu șase luni inainte. Totuși, 18 noiembrie 1928 reprezintă data la care a fost lansat primul desen animat cu sunet sincronizat, Steamboat Willie.

Un șoarece a revoluționat desenele animate
Primul lungmetraj cu dialoguri, The Jazz Singer, apăruse cu un an mai devreme, iar pana la lansarea lui Mickey cele mai multe cinematografe din Statele Unite aveau și aparatura pentru a reda și sunetul.
Disney a vrut să profite de acest lucru, depășindu-și astfel concurența care încă mai facea desene mute. Succesul lui Mickey Mouse a fost astfel garantat.
Anii 1930 au fost anii de aur ai lui Mickey. Din punct de vedere tehnic, Mickey Mouse era cu mult superior celorlalte filme de desene animate, iar în jurul lui au prins viață întregi familii de personaje animate: Minnie Mouse, Clarabelle Cow, Horace Horsecollar, Goofy, Pluto, Donald Duck, Peg-Leg Pete și mulți alții. Succesul și talentul artistic al animatorilor a fost onorat în 1932 cu un premiu Oscar.
Tot in 1932, clubul Mickey Mouse care fusese creat cu trei ani înainte ajunsese să aibă un milion de membri. În următorii ani statisticile arătau că fusese depășit de Three Little Pigs și de Popeye Marinarul, dar in 1934 vânzările de produse care îl infățișau pe Mickey Mouse erau deja de 600.000 de dolari pe an.

El și-a recâștigat succesul după ce Walt Disney i-a dat culoare și l-a redesenat, ajungând astfel pe culmile succesului în anul 1940. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a jucat un rol important în securitatea națională a SUA, apărând pe insigne și postere care îi chemau pe toți americanii să se implice în razboi. Era atât de important pentru Vest, încât numele lui a fost folosit și ca parolă in timpul debarcarii din Normandia.

Poate cel mai important moment al carierei sale a avut loc la a 50-a aniversare, în noiembrie 1978. Mickey Mouse a devenit atunci primul personaj animat cu o stea pe bulevardul Hollywood Walk of Fame.

Viața lui Mickey Mouse nu a fost marcată numai de lumina reflectoarelor și de bucuria care caracterizează desenele animate. Faima sa internațională l-a transformat și in simbolul Statelor Unite și al politicii sale imperialiste.
Imaginea lui Michey a fost folosită de multe ori ca satiră antiamericană. În unele parodii este prezentat ca un personaj grotesc și lacom, mascotă a unei corporații diabolice și interesat numai de bani.

Indrăgitul șoricel a fost si ținta adversarilor musulmani ai Occidentului. În septembrie 2008, imamul Muhammad Al-Munajid a emis o fatwa impotriva lui Mickey spunând ca șoarecii sunt animale daunătoare si parazitare, iar Mickey Mouse și Jerry din Tom & Jerry sunt vinovați pentru impresia greșită.
În 1930, personajul de desene animate a fost interzis în Germania, iar câtiva ani mai târziu un ziar german îl numea „cel mai mizerabil ideal”. Descrierea animalului se termina cu îndemnuri împotriva evreilor și cu sloganul „Jos cu Mickey Mouse! Purtați svastica”.
Chiar si România l-a interzis pe Mickey in 1935, autoritățile fiind de parere că un șoarece de câtiva metri care apare pe ecran, în cinematografe îi va înspaimanta pe copii. La fel a procedat și regimul fascist din Italia.

Mickey Mouse a supraviețuit, iar fanteziile pe care le-a transmis copiilor continuă și acum prim numeroaesle filmulețe care mai sunt actuale. Poate s-a afirmat pentru că nu mai erau altii ca el, poate a rezistat pentru că era preferatul lui Walt Disney și poate este  încă celebru pentru că a avut 81 de ani la dispozitie să cucereasca toate generațiile.

Oricare ar fi răspunsul, în ciuda încasărilor uriașe pe care le aduc alte personaje de poveste inventate de Hollywood-ul zilelor noastre, tot Mickey este cel care întâmpina zeci de milioane de vizitatori în fiecare an la parcurile Disney din lume.