Legenda viermelui din băuturile alcoolice

Există un zvon conform căruia sticlele de tequila ar conţine viermi. Este o idee eronată deoarece acest lucru este interzis prin lege. Doar in unele sticle de mezacal de Oaxacan se pot găsi  larve ale fluturelui Hipopta Agavis, numite „gusano”. Viermii de culoare roşiatică se găsesc în tulpina plantelor folosite în producerea mezcalului – agavele. De obicei,  în băutura mexicană se pun viermii albi din frunzele plantei pentru că cei roşii sunt rar întâlniţi.

În anul 1940 mexicanul Jacobo Lozano Paez a decis să introducă viermele în mezcal, afirmând că-i schimbă gusutul şi culoarea. Însă specialiştii afirmă că „gusano” nu au nimic cu savoarea băuturii, iar ideea lui Jacobo a fost o simplă strategie de marketing.

Larva hipopta Agavis este considerată o delicatesă în Mexic. Unele persoane o consumă deoarece ar avea efecte afrodiziace, alţii cred că e un halucinogen. Aceastea sunt doar alte mituri răspândite în Mexic, „gusano” fiind doar un vierme îmbibat cu alcool.

Pe de altă parte, tequila e diferită de mezcal. La nivel tehnic, tequila e un tip de mezcal, dar nu orice mezcal e tequila. Pentru tequila sunt folosite doar agave albastre, o specie înrudită de crin, pe când mezcalul se face din agave espandin sau din specii sălbatice. Tequila este destilată de două ori, iar agavele utilizate sunt pregătite în cuptoare de suprafaţă. Mezcalul este destilat o singură dată, iar plantele folosite sunt coapte pe cărbuni în gropi pavate cu piatră.

De asemenea, există mitul precum tequila ar fi realizată din cactus. E o altă poveste, nu există băuturi alcoolice ce se fac din cactus. În plus, tequila nu se alege după preţ, ci după conţinut. Dacă vrei o băutură bună, fii atent din ce e făcută, cea potrivită conţine 100% agave.