Cel mai neobişnuit monument al lui Beethoven

Unul din cele mai neobişnuite monumente create vreodată este dedicat lui Beethoven.

A fost creat în anul 1986, este amplasat în oraşul Bonn, Germania, pentru celebrarea festivalului Beethoven.

Bonn este locul de naştere a lui Beethoven (anul 1770). Aici exista deja o altă statuie mare, turnată din bronz, dedicată marelui compozitor, care datează din 1845.

Autorul este un sculptor abstract din Düsseldorf pe nume Profesor Klaus Kammerihs. Opera sa, pe care a iuntitulat-o simplu „capul lui Beethoven”, a amplasat-o pe un gazon mare, chiar în faţa sălii de concerte. Artistul a avut nevoie de cinci luni pentru a termina sculptura. El a construit din polistiren forme de turnare, în atelierul său din Düsseldorf. Aceste forme au fost puse din nou împreună la Bonn şi au fost apoi umplute cu beton armat. Klaus Kammerichs a dezvoltat această nouă formă de sculptură între duplicarea şi abstracţie, din anii ’70. Lucrările sale sunt prezentate în colecţii importante din Europa, SUA şi Japonia.

Şi totuşi, acest monument este unic prin faptul că este tot mai neobişnuit cu cât te apropii de el. Dacă imaginea din faţă, păstrează conturul şi forma statuii, imaginile laterale se transformă brusc într-o grămadă de role de beton. Aceste role, mai lungi sau mai scurte, par cumva fără formă şi sens.

„Cu cât te apropii mai mult, cu atât eşti mai departe şi înţelegi mai puţin”, anume aceasta este starea pe care o simţi atunci când te apropii de monument, imaginea devine greu de înţeles în ansamblu. Totul se transformă într-un haos de magie şi mozaic ce se întoarce la imaginea de ansamblu, doar dacă te îndepărtezi şi din nou priveşti în ochii lui Beethoven.

Partea opusă a monumentului, e acelaşi Beethoven, doar că mult mai trist, supărat, surd, copleşit de greutăţi, anume aşa cum era în ultimii săi ani de viaţă.