Faptele episcopului Marchel nu contravin dogmelor bisericești

Astăzi la sinodul bisericii ortodoxe din Moldova, mitropolitul Vladimir, care aparține de patriarhia rusă, a declarat că viziunile episcopului Marchel nu contravin dogmelor bisericești. Dacă consultăm DEX-ul vedem că cuvântul “contraveni” are semnificația “A săvârși o abatere de la o lege, de la un regulament, de la regulile de conviețuire socială ”.  Chiar și mitropolitul recunoaște că acțiunile interprinse de episcopul Marchel nu sunt dintre cele mai creștinești ci mai degrabă au o tentă politică, neortodoxă. Nu este prima dată când Marchel face jocul politicului uitând adesea că este față bisericească. Mitropolitul declară că episcopul Marchel săvârșește cu bună știință o abatere de la legea creștinească, atunci unde este sancțiunea? Cum creștinii să mai creadă în cuvintele acestui impostor dacă el însuși încalcă dogmele bisericești?

Mai multe acțiuni ale episcopului care contravin dogmelor bisericești

În anul 1991 binecuvânta cazacii să lupte contra basarabenilor pe Nistru. Împreună cu o bandă de cazaci înarmați l-au alungat pe actualul Mitropolit al Basarabiei Petru, pe atunci episcop de Bălți, din scaunul eparhial. În anul 2009 cerea de la mitropolitul Vladimir “zeleonii svet”(lumină verde) pentru a face propagandă pentru PCRM. Rangul de episcop i-a fost acordat de către patriarhia rusă la rugămintea lui Voronin, nu întâmplător a fost înscăunat la Bălți, bisericile de acolo sunt românești, palatul episcopal este clădire românească, s-a dorit o demonstrare că românii la ei acasă numai au nimic. Chiar pe site-ul episcopiei, la categoria scurt istoric vedem că clădirea a fost gîndită de către arhitectul bucureştean Adrian Gabrielescu în perioada interbelică, atunci când în cadrul Mitropoliei Basarabiei a fost înfiinţată Episcopia Hotinului cu reşedinţa la Bălţi. Fără nici un pic de rușine Marchel recunoaște că această clădire a aparținut Mitropoliei Basarabiei și el înconjurat de o haită de bandiți au luat-o de la adevăratul ei stăpân, Mitropolia Basarabiei. Atunci cum rămâne cu poruncile „Sa nu furi”  și  „Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau”? Acestea sunt doar încălcările pe care le cunoaștem, dar câte sunt ascunse… În vreme de grea încercare capii bisericilor cheamă creștinii la post și rugăciune, doar la noi în Moldova episcopii alături de comuniști, care sunt cei mai mari dușmani ai bisericii, îndeamnă credincioșii la proteste, unde urmările nu sunt cunoscute.

Majoritatea bisericilor/mănăstirilor din Basarabia sunt românești însă sunt ocupate de ruși sau de cei ce slujesc rusilor. O parte din vină o poartă  și biserica română că nu a instalat omul potrivit la locul potrivit.

Autor: Alexandrin Moiseev

,