Traficul de organe trece prin R. Moldova

Pe Bloomberg a apărut un studiu recent despre rețelele de traficanți de organe din întreaga lume. Ei zic că aceste organe sunt în mare parte pentru locuitori din Israel unde este o lipsă acută de organe din cauza convingerilor religioase. Reclamele care pescuiau donatori ofereau bani ușori și promiteau riscuri minime. Victimele sunt persoane din țările slab dezvoltate, iar traficanții vindeau organele la prețuri excesive persoanelor aflate în stare critică, mai ales din țări dezvoltate.  Consilierul Organizației Mondiale a Sănătății ce se ocupă de transplanturi, Francis Delmonico, spune că anual aproximativ 5000 de persoane își vând organele pe piața neagră.

Ancheta Bloomberg Markets relatează despre organizaţiile mafiote din țările latino-americane ce se extind și la fostele republici sovietice, cum ar fi Rusia, Ucraina, Azerbaidjan, Belarus şi Republica Moldova până în Brazilia, Filipine, Africa de Sud.

În localitatea Mingir, R. Moldova, piaţa neagră de organe a fost cauza morții unui tânăr.  Vasile Diminetz, un agricultor pensionat, spune că fiul său, Vladimir, s-a îmbolnăvit după ce un broker i-ar fi cumpărat un rinichi în Turcia, pentru $ 2.000 în anul 1999. De obicei traficanții propun inițial o sumă mult mai mare pentru a găsi victime.
Vladimir a murit în 2003 la vârsta de 25 ani, după ce rinichiul  rămas nu a reuşit să mai facă față, conform analizei  efectuate de Fundația Renală din Republica Moldova , care a documentat zeci de cazuri de trafic de organe.

Vasile Dimineț  de 70 de ani , locuiește într-o casă de piatră, singur și bântuit de amintiri.”Dacă aş fi stiut, aş fi putut salva băiatul meu”, spune el. „Poate aş fi putut face mai mult, şi voi regreta, până voi muri.”

Procurori din nouă ţări au cercetat numeroase cazuri penale de trafic de organe care au inclus pacienţi israelieni începând cu anul 2003. Cel mai mare caz datează din acel an, atunci când Poliția Federală Brazilină a observat oameni ciudați care spuneau că sunt turiști din mai multe țări îndepărtate  și care plecau spre destinații necunoscute.

Ei au întors acasă mai multe persoane care aveau dureri de la incizii pe abdomenele lor, încât aveau nevoie de asistenţă pentru a coborî din avion, spune Karla Gomes de Matos Maia, cercetătorul operațiunii.

Sursa: impact.md cu referire la Bloomberg

 

,