Sărbătoarea tradiţională „Sânzienele”, celebrată printr-un festival la Palanca, Călăraşi

“Sânzienele” , „Drăgaica” sau cum ziceau buneii – “Ivan Kupala” prin asocierea sărbătorii cu Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, este una din cele mai frumoase sărbători cu cele mai interesante tradiţii, ziua dedicată florilor şi tutoror plantelor.

Se spune că de Sânziene se colectează plantele medicinale, ele având un efect mai bun anume în această zi. Noaptea de Sânziene este considerată una magică, în care toate minunile sunt posibile, forţele benefice, dar şi cele malefice se spune că ajung în această noapte la apogeu. Conform tradiţiei, Sânzienele sunt considerate a fi zâne bune. Plutesc în aer sau umblă pe pamânt,  cântă şi dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile casatorite, înmulţesc animalele şi păsările, umplu de leac şi miros florile sş tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor.

Sărbătoarea tradiţională “Sânziene “ se desfăşoară pentru a 11 – a oară la muzeul “Casa Părintească” s. Palanca, raionul Călăraşi, pe data de 14 iulie. Evenimentul a fost transformat într-un festival internaţional la care se adună lume de pretutindeni. Vor participa meşteri populari, pictori, sculptori, colective artistice din diferite zone ale republicii, cu program alcătuit din elemente ce demonstrează cele 4 virtuţi ale naturii- apa, pământul, vîntul, focul. Fiecare colectiv va pregăti câte o colibă din nuiele şi verdeaţă în care îşi vor expune lucrările.

Nu vor lipsi nici concursurile, între colectivele participante la eveniment, se va organiza un concurs pentru cea mai bună „Zeamă de peşte” sau „Peşte la grătar”, juriul va fi publicul prezent la eveniment.

Toţi doritorii de a participa la acest eveniment îşi aleg la muzeu diferse ocupaţii, formând echipe unde sunt învăţaţi să brodeze, să ţese, să împletească cununi de flori etc. Fiecare oaspete îşi alege o ocupaţie care o va realiza pe parcursul manifestării alături de meşterii populari de la muzeu. După care, spre seară toată lumea este invitată la lac unde se petrec toate obiceiurile de Sânziene.

Agenda festivalului începe de la ora 16:00 până la ora 06:00 dimineaţa.
Pentru a afla mai multe informaţii despre evenimentul din satul Palanca puteţi contacta managerul proiectului la numărul 068097500. Sunt invitaţi toţi doritorii!
,