Mass-media din Cipru criticată de discriminare la adresa ”străinilor”

Comitetul de etică mass-media din Cipru a criticat modul în care mass-media locală tratează subiectele despre străinii decedați, abordând aspecte de “discriminare” atunci când relatează o știre.

Comitetul din Cipru a decis să emită un anunț în această săptămână, ca urmare a unei plângeri primite despre felul în care mass-media a relatat moartea unui tânăr din Republica Moldova, care a decedat în decebrie anul trecut într-un accident de mașină în Nicosia.

Comitetul cipriot a explicat probmelel discriminatorii care ar putea avea un impact negativ asupra mentalității localnicilor: “Identitatea victimei a fost determinată exclusiv de originea sa națională și el a fost numit “străin” în repetate rânduri”.
De asemenea a fost adăugată o plângere contra discriminării flagrante față de cetățenii străini, care sunt considerați “cetățeni de mâna a doua”.
Din experiența personală a membrilor săi, s-a observant că într-adevăr atunci când mass-media se referă la accidente care implică străini, determină identitatea victimei sau le acordă statut de străini, făcând o trimitere la țara lor de origine.
De asemenea s-a discutat că “această practică tinde să proiecteze persoanele care nu sunt cetățeni ai statului respectiv cu un statut considerat inferior”.

Comitetul face apel la toate mass-media și la toți jurnaliștii din Cipru, să acționeze în baza codului de etică, atunci când se ocupă de probleme ce implică cetățeni străini.

Printre altele, codul de etică face obligația organelor mass-media de a evita “orice referire directă sau orice altă acțiune împotriva unei persoane, care conține elemente de părtinire rasială sau bazată pe culoare, limbă, religie, convingeri politice sau de altă natură, origine social sau națională”.

,