Locuri de vis: Florenţa – acolo unde arta e la ea acasă

De curând începeam seria de articole-călătorii cu Mănăstirea Bârsana din Maramureş. Astăzi vom povesti un pic despre un oraş mai îndepărtat, oraş care uimeşte prin arta şi arhitectura sa –Florenţa.

Vara trecută am avut ocazia să hoinăresc câteva ore pe străzile Florenţei – m-a cucerit definitiv. Nu am văzut prea multe localităţi din străinătate, dar dacă ăsta nu se numără printre cele mai frumoase oraşe din lume , arătaţi-mi unul! Nu am vizitat nici un sfert din clădirile, parcurile, bisericile, galeriile de artă sau pieţele pline de istorie, dar mi-am format deja o imagine, imaginea unui loc de vis. Probabil, reprezintă binecuvântare şi scop pentru fiecare suflet de artist, pentru fiecare iubitor de frumos.

Casă a Renaşterii italiene, Florenţa a fost clădită pe talentul şi creativitatea a zeci de personalităţi a căror renume dăinuie peste secole. Acesta este locul de naştere sau de domiciliu a numeroase idividualităţi istorice marcante, cum ar fi: Dante, Leonardo da Vinci, Botticelli, Machiavelli, Michelangelo, Donatello, Gaalileo Galilei, Roberto Cavalli, Cathrine de Medici, Boccaccio şi alţii.

Fiecare străduţă din Florenţa spune o poveste. E martoră a genialităţii şi a sacrificiului, a uitării de sine în numele artei. Florenţa priveşte plină de mister de sub cerul senin al Toscanei, priveşte milioanele de turişti încântaţi. Capitala italiană a artei este o sursă perfectă de inspiraţie, o poartă spre generaţii demult apuse. Încă din anul 1982 centrul istoric a fost declarat de UNESCO patrimoniu mondial şi reprezintă o veritabilă jertfă adusă creaţiei. Dacă ai ocazia să vizitezi Florenţa nu trebuie să ratezi următoarele obiective turistice:

Piazza del Duomo, plasată chiar în inima oraşului, este dominată de catedrală şi de edificii corelate. Din anul 2009 piaţa este accesibilă doar pentru pietoni, negând accesul automobilerlor, autobuselor şi maşinelor de serviciu. Cu siguranţă cea mai măreaţă arătare din piaţă este Santa Maria del Fiore – o importantă lucrare arhitecturală a perioadei dintre gotic şi Renaşteret şi una dintre cele mai mari şi mai frumoase catedrale din Europa.

Basilica si Santa Croce – una dintre cele mai mari biserici oficiate de către franciscani şi una dintre cele mai mari realizări ale artei gotice din Italia.  Este cunoscută pentru mormintele de artişti, scriitori şi oameni de ştiinţă.

Galleria degli Ufizi – printre cele mai populare şi relevante muzee pentru întreaga lume. Clădirea adăposteşte o colecţie impunătoare de opere de artă, care are ca nucleu colecţiile Medici, îmbogăţite prin secole de moşteniri, donaţii şi schimburi. Galeria vă permite să apreciaţi trecerea de la goticla Renaştere şi manierism, dela Cimbue la Michelangelo, admirând operele lui Giotto, Leonardo da Vinci, Raphael şi Botticelli.

Ponte Vecchio – simbol al Florenţei şi unul dintre cele mai renumite poduri din lume. Podul este construit peste râul Arno în punctul său cel mai îngust şi impresionează prin trecerile mari arcuite.
Piazza della Signora – piaţa centrală din Florenţa, scaun al puterii civile prin Palazzo Vecchio, centru al vieţii sociale.

Fountana del Nettuno – prima fântână publică din Florenţa. Falnică şi mândră lasă impresia că atinge cerul.

Între anii 1300 şi 1500, oraşul a fost unul dintre cele mai importante din lume la capitolul politică, economie şi cultură. Dialectul vorbit aici în secolul al XIV-lea constituie baza limbii italiene literare; aproape toţi scriitorii şi poeţii din literatura italiană sunt oarecum legaţi de Florenţa.

Dacă nu te interesează arta şi istoria, oraşul te ademeneşte prin magazine scumpe, ateliere de bijuterii unice şi importante puncte gastronomice.

 

Sursa: impact.md
Foto: impact.md

,