Eco toaleta: motiv de sărbătoare într-un sat

Worldf Faith News informează lumea întreagă despre un eveniment mai puțin obișnuit dintr-un sat din Republica Moldova.

Copiii care frecventează școala din sat vor participa la o ceremonie specială pe 18 noiembrie, de ziua internațională a toaletei, când va avea loc deschiderea primei toalete eco la școala din sat, dar și primul de acest fel din regiunea nordului.

Toaleta ecologică  este introdusă în comunitate ca o opţiune sanitară durabilă ce va servi celor 250 de elevi de la şcoală. Mai multe toalete ecologice sunt planificate pentru şcolile din regiune şi sunt văzute ca o soluţie de igienă acolo unde sistemele centralizate de canalizare nu sunt realiste. Ele fac parte dintr-un proect mai larg al programului de salubritare care se desfășoară în Republica Moldova de către organizația internaţională Church World Service, în colaborare cu Femeile din Europa Pentru un Viitorul Comun (WECF).

Evenimentul este deschis pentru toată lumea. Sunt disponibili și traducători pentru că oaspeţii pentru ceremonia de inaugurare au venit tocmai SUA – Florida, Carolina de Nord, Virginia, Illinois şi Indiana. Vizitatorii americani, care au fost în Serbia şi Republica Moldova în ultima săptămână, sunt membri ai personalului de la mai  multe organizații Church World Service din SUA .

”În Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, peste 60 la sută din copiii de vârstă școlară sunt expuşi riscului de a se îmbolnăvi din cauza condiţiilor sanitare proaste în şcoli. Accesul la apă curată este una dintre principalele probleme cu care se confruntă populaţia ” a spus Dr. Vitali Vorona, care este și reprezentantul regional CWS pentru Europa. Tot el accentuiază faptul că aproape toate dintre cele 900 de sate din Moldova au probleme serioase privind accesul la apă potabilă curată şi sisteme de canalizare. În zonele rurale sunt folosite în special latrinele. „E aproape ironic”, a declarat Dr Vitali Vorona lui Tom Hampton, din Elkhart, Indiana, „Faptul că, aici, în Republica Moldova, școlile din mediul rural au resurse financiare modeste ele ar trebui să implementeze proiecte ecologice inovatoare și de durată cu introducerea unor instalaţii sanitare care sunt din ce în ce mai mult o alegere de vârf pentru tehnologia verde în mai multe ţări dezvoltate.”

La începutul acestui an, în Săptămâna Mondială a Apei, Vorona CWS a prezentat la Chişinău, 22 martie conferința „Punerea în aplicare a dreptului omului la Apă şi canalizare în Republica Moldova ”.

Worldwide Fight News

,