Dovleacul – un fruct multifuncţional

Dovleacul este o veche plantă de cultură. Cu mii de ani în urmă ar fi existat deja dovleci în America de Sud şi America Centrală. Strămoşii indienilor au mâncat seminţe de dovleac, au folosit frunzele ca mâncare de verdeţuri, iar bostanul l-au consumat crud sau fiert. De-a lungul mileniilor, acest fruct mare a fost folosit şi ca vas de bucătărie, veselă, polonic, lingură, sticlă, dar şi ca instrument ritmic şi geamandură.

Pentru prima dată, dovleacul de cultură a fost adus în Europa de către Cristofor Columb.

În prezent sunt cunoscute peste 8000 de specii, din care în Europa se întâlnesc numai câteva. Dacă în anii de după război dovleacul era considerat mâncarea săracului, în zilele noastre el a fost descoperit ca plantă alimentară şi este foarte la modă. O particularitate deosebită a a cestei plante este faptul că toamna se pot recolta dovleci cu cele mai bizare forme şi de cele mai diverse mărimi şi culori. Ei pot fi folosiţi ca decor, pot fi mirosiţi, mâncaţi, şi mai pot fi folosiţi ca substanţe hrănitoare pentru pământ.

Se pot umple pagini întregi cu posibilităţile diverse de folosire a dovleacului. Iată aici câteva exemple:

Marea grupă a dovlecilor culinari (zucchini, dovlecel, dovleac turcesc ş.a) nu mai poate fi exclusă de pe lista de bucate. În cărţile de bucate se află la mare loc de cinste: reţete delicioase, începând cu supe, aperitive, până la aromata marmeladă de dovleac.

Dovleacul a găsit întotdeauna întrebuinţare şi în medicina naturistă. Datorită gustului plăcut ce aminteşte de miezul de nucă şi a valorii nutritive, seminţele de dovleac sunt preţuite ca supliment natural sau în alimentaţia naturistă.

Bostanii goliţi de miezul moale sunt foarte potriviţi ca vase florale, vase pentru lumânări plutitoare, veselă (vas de supă, farfurii adânci, boluri pentru diferite creme-aperitiv).

Foarte originală este încrustarea pe dovleac. De la sfârşitul lui iulie pină la începutul lui august, cu ajutorul unui obiect ascuţit puteţi încrusta în coaja fragedă a dovleacului prins de lujer: nume, date, diferite ornamente sau urări (încrustarea se va face la o adâncime milimetrică). „Rănile” se cicatrizează şi după câteva săptămâni veţi obţine înscrisuri late de 2-3 cm. Un mod original de a vă comunica urările pe cadoul comestibil.

Dovlecii scobiţi şi încrustaţi pot servi ca lămpi decorative la diferite petreceri festive. Aceste lampaşe-dovleac nu numai că luminează feeric locul, dar îl pot şi înmiresma. Dacă presărăm pe capacul lampaşului scorţişoară sau nucşoară, căldura degajată de lumânarea din dovleac contribuie la răspândirea unui miros plăcut.

Dovleacul este una dintre cele mai interesante plante. Merită aşadar să încercaţi cultivarea lui, chiar dacă nu sunteţi un grădinar experimentat. Condiţiile pentru dezvoltarea dovleacului sunt: un pământ afânat, bogat în substanţe nutritive şi suficientă apă.